Vilka kläder är bäst att välja till anställningsintervjun?

Inför en anställningsintervju är det ofta många nervösa tankar som snurrar runt. Från vilka frågor som kan komma till vilka kläder som är lämpliga att välja. Det finns många expertråd kring vad som är lämpligt att göra och säga på intervjun. Till exempel är det helt normalt att vara nervös men undvik att prata illa om din tidigare arbetsplats.

Du kan även titta på Uptrail, en jobbtjänst för framför allt uppdrag inom IT och Tech. Där finns en blogg med olika tips inför anställningsintervjun. När det kommer till kläder finns det generellt sälla krav på exakt hur du ska se ut.

Utgå från bekvämlighet och uppdraget du söker

Det är viktigt att du trivs och känner dig bekväm. I Sverige är det generellt inte lika vanligt med strikta klädkoder som i andra länder. Samtidigt är det alltid bra att fråga inför intervjun om det finns någon klädpolicy på arbetsplatsen. Det är även ett sätt att visa intresse för uppdraget.

Du kan också göra egen research genom att söka upp företagets bilder på sociala medier och den framtoning som företaget har online. Det ger ofta en bra bild över hur företaget vill uppfattas.

Under anställningsintervjun är det också viktigt att känna sig bekväm. Exempelvis om du tycker att det är svårt och obekvämt med högklackat välj hellre ett par snygga skor med lägre klack. Att ge ett bekvämt med samtidigt prydligt intryck är bättre. Därför kan du gärna prova ut kläderna innan så du kan röra dig bekvämt och se till att plaggen är hela och rena.

Rent generellt är det bra att undvika stark parfym eller liknande. Framför allt om rollen innebär möten med olika personer. En del lider av doftöverkänslighet i varierande grad och det är uppskattat att vara försiktig med dofter både under intervjun och på arbetsplatser.