Hur hampa kan användas i matlagning

Vad är hampaolja?

Hampaolja är en matlagningsingrediens – och används även för medicinska ändamål – som framställs av hampafrön.

Den vanligaste typen av hampaolja som vi känner till är CBD/hampaolja, som du kan köpa som olja eller i form av kapslar. Du kan antingen röka den eller inta den oralt. Hampaolja består huvudsakligen av CBD, även om det finns en del andra ingredienser som terpener och flavonoider.

Även känd som cannabisolja, marijuanaolja, RSO (Rick Simpson Oil), full extract cannabis oil (FECO), hemp stalk extract, raffinerad hampfröolja och THCA-kristaller.

Hos Allt om CBD kan du läsa mer om oljor gjorda på hampa. Du hittar även färska nyheter och guider om CBD.

Vad används hampolja till?

Hampaolja har en mängd olika praktiska användningsområden, t.ex:

  • för matlagning – den kan användas för att göra dressingar och majonnäs.
  • På sallader – hampolja ger salladsdressing en extra dimension.
  • Till bakning – om du vill ha den där speciella smaken, använd då hampaolja i din bakning!
  • Som näringstillskott – hampolja är ett perfekt komplement till din mat.

Medicinskt – studier visar att den har möjliga medicinska användningsområden, men mer forskning behövs.

Vad innehåller hampolja?

Ett antal föreningar finns i frön och blommor av industrihampa (cannabis sativa), bland annat:

fytosteroler – fytosteroler inkluderar betasitosterol (som anses minska nivåerna av LDL-kolesterol, det ”dåliga” kolesterolet), stigmasterol och campesterol. Dessa föreningar sägs ha hypkolesterolemiverkan.

Vissa eteriska oljor – Essentiella fettsyror (linolensyra och linolsyra) och vissa terpenoider som finns naturligt i hampafröolja. Den har en jordig lukt och smak av nötter – tallnötter eller paranötter.

Dessa terpenoider (även kallade terpener) ger en subtil aromatisk doft som framhäver matens smak under tillagningen.

De positiva egenskaperna hos dessa föreningar sägs vara: antivirala, antiinflammatoriska och analgetiska (minskar smärta). De spelar också en roll i regleringen av hormoner och blodtryck.

Är hampaolja lagligt i Sverige?

Ja, hampaolja är lagligt i Sverige om den är fri från THC.

Det finns också hampamjöl och hampolja som djurfoder, men det är viktigt att koncentrationen av THC i produkten inte överstiger 0 procent.

Vad är skillnaden mellan CBD/hampaolja och cannabis?

Cannabis innehåller både THC och CBD. Hampaolja innehåller dock endast CBD, vilket innebär att den inte har någon psykoaktiv effekt.

Hampa är samma art som cannabis, men industrihampa har modifierats genetiskt så att den innehåller mer fytocannabinoider och mindre THC än sin motsvarighet cannabis. Därför blir man inte hög av den och den kan lagligt odlas och säljas för medicinska ändamål över hela världen.

När vi talar om medicinsk marijuana menar vi medicinsk cannabis (som därför har den psykotropa komponenten THC), medan när vi talar om hampaolja eller CBD-olja menar vi att de inte innehåller THC och därför inte ger dig en ”hög” känsla om du konsumerar dem . Det bör också noteras att bara för att något är märkt som hampolja betyder det INTEatt det är CBD-olja. Många produkter som är märkta som hampaolja har visat sig innehålla olika mängder THC.

Det är mycket viktigt att koncentrationen THC i produkten inte överstiger 0%.ar