Olika typer av knivar

Det finns många olika typer av knivar som alla har ett specifikt syfte.  Köp inte någon kniv bara för att någon har sagt det. Se till att du kan hålla den och få en uppfattning om hur den känns i handen när du skär med den. Karambit knivar blir allt mer populära genom åren.

Den vanligaste kniven är kockkniven, men det finns även andra:

Kockkniv

Kockkniven är vanligtvis mellan 8 och 16 tum lång och har ett brett blad med en kurva på skär kanten. Detta gör det lättare att skära genom tjockt kött och grönsaker. Kockknivar måste vässas med en slipsten eller ett stål när de blir slöa på grund av att de används så mycket

Filékniv

En filékniv ser ut som en vanlig kökskniv förutom att den har ett flexibelt böjt blad som gör det lätt att filéera kött från fisk eller andra djur. Filé- och pareringsknivar har ett bredare blad – tillverkat av flexibel metall – vilket innebär att om du inte vässar dem regelbundet kan det orsaka onödigt mycket stress på handen när du försöker använda den.

Diverse köksknivar

Detta är andra typer av knivar som är avsedda att användas i köket. De inkluderar design av paringknivar, olika former av kockknivar och allt annat du kan tänka dig som kan vara användbart i en professionell miljö eller i hemmet.

Knivar används dock inte bara av kockar – många jägare bär med sig en fällkniv som de kan använda för att klä sitt byte eller skära av repet från fällor som de kanske har lagt ut. Soldater bär ofta med sig fickknivar också, som har flera verktyg utöver bladet, t.ex. en korkskruv för att öppna vinflaskor och en skruvmejsel för att reparera utrustning på slagfältet. Jägare föredrar vanligtvis knivar med fast blad eftersom de inte harbehöver slipas lika ofta, men fällbara knivar är lättare att förvara.

Jaktknivar

Jaktknivar används för att klä vilt (t.ex. kaniner och hjortar) och för att skära av rep/nät. Bladet på en jaktkniv är vanligtvis mellan 2 och 4 tum, även om det finns mindre storlekar, särskilt för flåning. Det finns många olika typer av blad på marknaden för jägare; här är en förteckning över några vanliga knivar:

  • Dropspetsblad – Spetsens krökning gör det möjligt att tränga djupt in och enkelt förbinda.
  • Klippspetsblad – En lätt slipad, finkantig kniv som kan användas som en allroundkniv.
  • Spetsblad – Denna typ av jaktkniv har en böjd skäryta som skapar mindre motstånd vid skärningen och gör att skadorna begränsas

Fällkniv

En fällkniv används för att skära av trädgrenar. Den har ett långt blad som kan nå mitten av stammen. På så sätt kan den skära stora mängder trä i ett svep.

Fällknivar kommer ofta i kontakt med andra metallföremål under användningen. För att förhindra rost är de belagda med speciella oljor och vaxer. Är du ute efter en fällkniv hittar du massor hos Lamnia.com.

Pocket knivar

Fickknivar används för en mängd olika ändamål. De kan användas som ett universalverktyg eller bara som en backup om huvudverktyget inte fungerar. Några exempel är:

  • Utility blade – Detta är en liten, vass kniv som är användbar för att öppna förpackningar och skära igenom sladdar.
  • Tång – Tänger är användbara för att greppa och böja saker. De kan också användas för att ta bort spikar eller dra åt skruvar.
  • Fickknivar – Fickknivar kan användas på många olika sätt, till exempel för att öppna lådor, skära av rep och till och med sticka om det behövs!
  • Räddningskniv (örnklocka) – Den här typen av kniv används för att klippa av säkerhetsbältena. Den innehåller också ett fällbart skärblad för säkerhetsbälten och en fönsterbrytare.

Swiss army knife

Den schweiziska armékniven är en populär typ av fickkniv som har många användningsområden i friluftslivet eller i vardagen. Dessa knivar kan användas för: Öppna lådor, Klippning av rep, Rengöra naglar, Skruvande skruvar,Fiskekrokar, Öppning av en vinflaska. Schweiziska arméknivar finns i många olika former och storlekar, så det finns en för alla. Vissa andra modeller har även visselpipor, kompasser, flintstenar och förstoringsglas!

Knivar finns också i olika storlekar, även om många föredrar mindre knivar som kan få plats i en ficka eller på ett lättillgängligt ställe. Om någon till exempel ska ut på jakt kanske han eller hon vill ha med sig flera olika typer av knivar så att han eller hon har alla sina verktyg med sig.

I slutändan är knivar ett verktyg. Du behöver dem för att få saker gjorda, oavsett om det handlar om att samla mat för att överleva eller skapa konst av matvaror. Eftersom de är så användbara finns det många olika typer av knivar runt om i världen med varierande funktionalitet och användningsområden.