Så får du dina smycken att hålla längre – 5 användbara tips

Oavsett om du äger smycken i äkta metaller eller har en hel uppsjö av bijouterier av olika material bör du sköta dessa precis lika noga som du gör med dina kläder. Genom att ta hand om sina smycken förlänger man livslängden och undviker att det blir onödiga missfärgningar. Här får du fem tips som kommer förlänga livslängden på dina smycken.

1: Ta av dig smyckena

Smycken är till för att användas och självklart ska du använda dina fina smycken så mycket som möjligt. Du bör dock ha som vana att ta av dig dina smycken innan läggdags, vid träning eller när du ska duscha. Smycken tål generellt sätt inte svett, vatten och medel lika bra som våra kroppar gör. Genom att ta av dig dina smycken när du tränar, sover eller ska duscha får dina smycken vila från ämnen som kan slita på materialet. Exempelvis kan saltet i svett få guld och silver att oxidera, vilket visar sig i att materialet börjar mörkna eller gula. Vanliga missfärgningar får du bort lätt genom att tvätta dina smycken. Men genom att låta dina smycken vila ibland slipper du tvätta lika ofta.

2: Tvätta efter material

Se över dina smycken med jämna mellanrum. Har du dyra smycken kan det vara värt att låta en guldsmed se över dina smycken för att försäkra dig om att du hanterar dom på bästa sätt och att eventuella ädelstenar inte är på väg att trilla av. Inför att du tvättar dina smycken är det viktigt att du kollar upp hur du bäst tvättar materialet som dina smycken är gjorda i, då olika material reagerar olika på olika medel.

3: Förvara åtskilt

Förvara smycken i den ask eller påse som du fick det i. Alternativt i ett smyckeskrin där varje smycke har sin plats. Genom att förvara dina smycken åtskilt från varandra undviker du repor och trassel. Olika material kan reagera på varandra och orsaka missfärgningar, vilket är ytterligare en orsak till att hålla dom åtskilda.

4: Undvik sol och fukt

Solens strålar kan bleka både plast och äkta metaller, samt att fukt kan få material att oxidera. När du inte använder dina smycken bör du därför förvara dessa på en sval och mörk plats. För att undvika fukt och medel som dina smycken inte tål bör du också se till att din kropp är helt torr efter att du smörjt in den med en kroppslotion.

5: Se över dina smycken

Genom att kolla igenom dina smycken med jämna mellanrum kommer du öka livslängden. Kollar du igenom dina smycken kan du rengöra och få bort missfärgningar i god tid innan missfärgningen satt sig ordentligt i materialet. Det kan vara lätt att glömma bort smycken som du inte använder lika ofta. Genom att ha små rutinkoller ser du till att alla dina smycken mår bra.

Ytterligare ett tips är att be om råd när du köper dina smycken, allra helst när du köper i äkta metaller. Butiksbiträden har ofta en god utbildning i olika material, och kommer gärna berätta hur du ska sköta om dina smycken för att dom ska användas i många år framöver.