Topplista: Världens mest exklusiva klockmärken

Beroende på vad man menar med exklusiva klockor finns det några märken och modeller som sticker ut lite extra. Inte bara för att de är dyrast, men också för att de har unik design och högt andrahandsvärde.

Välkända modeller från exklusiva märken som Breitling, Omega och Rolex, behåller oftast sitt värde och blir därmed en god investering, det blir förhoppningsvis ett armbandsur att använda i flera generationer framåt.

Funktion och design

En riktigt bra och exklusiv klocka har de funktioner du själv önskar men också kan förvänta dig. Önskas klockan bäras som utsmyckning bör fokus även ligga på designen, men det går såklart att hitta klockor som är både vackra och funktionella.

Ett märke som har lyckats bra med att kombinera de båda är Omega. De lanserade sina första kronografer redan 1957, varav Speedmaster Professional, även kallad ”Moonwatch”, har blivit en riktig klassiker. Smeknamnet Moonwatch, på svenska månklocka, kommer sig av att modellen bars av astronauterna på Apollo 11.

Det finns dock fler klassiska och exklusiva Omegaklockor, bland annat ur ”Seamasterserien” som har burits av självaste James Bond i flertalet filmer.

Dyraste auktionspriset

Rolex modell ”Daytona” är en av de klockor i världen som har klubbats för högst summa någonsin. 2017 såldes den på auktion i New York för motsvarande 148 miljoner svenska kronor.

Kanske är det inte så konstigt då Daytona innehåller ett egentillvetkat urverk prytt med över fyrtio äkta juveler, samt närmare åttio timmars energireserv. Dessutom är klockan vattentät ner till 100 meters djup.

Bland övriga exklusiva Rolexmodeller har Date-Just, Day-Date och Submariner blivit riktiga klassiker.

TAG Heuer och Patek Philippe

Från TAG Heuer är den numera klassiska modellen Monaco den modell som innehar näst intill ikonisk status. Modellen lanserades 1969 som något så märkvärdigt som det första vattentäta kvadratiska armbandsuret i världen.

Även Patek Philippes Nautilus är en högst eftertraktad modell, något som visar sig då den ofta är slutsåld. Det faktum att Patek Philippe ännu inte har nått samma kända status som Rolex eller Breitling gör den extra attraktiv. Inte minst för världens klockexperter, som ser Nautilus som en statussymbol känd enbart för en exklusiv skara människor.

En annan exklusiv klocka från Philippe, som dessutom har högt samlarvärde, är modellen som fått namnet Calatrava.

Royal Oak och Navitimer

Sist men inte minst har vi två giganter inom klockvärlden, nämligen Audemars Piguet och Breitling.

Det förstnämnda är ett av världens främsta klockmärken som gjort sig mest kända för sin exklusiva modell Royal Oak. Det var den klocka som hjälpte till att lyfta Audemans Piquet till skyarna i samband med lanseringen 1972.

Audemars Piguet är även kända för att vara det första märket inom klockbranschen som utrustade sina klockor med minutvisare.

När det gäller så kallade pilotklockor finns det en modell som urskiljer sig från mängden och den kommer såklart från Breitling. Som officiell leverantör av klockor till Aircraft Owners and Pilots’ Association tog de fram den modell som för första gången lanserades 1952 och som sedermera blivit känd som Navitimer över hela världen.

Navitimer är bland annat utrustad med en unik räknesticka som sitter på utsidan av boetten. Modellen finns numera i en rad olika utföranden och färger, bland annat Navitimer Limited och Navitimer Word.